Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2013 19:51 - Bulgarite za Bibliqta
Автор: drevnata Категория: История   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Календар

Трябва да се гордеем с този документ - той съдържа повече имена, родове и години (имена на лиммута) от нео-асирийската история отколкото всички останали запазени до днес източници! Първият предполагаем асирийски владетел е Tiglath-Pileser III по еврейски или с аккадско име Tukultī-apil-Ešarra- името означава- моята надежда е в синът на Еш(х)ара. Като „apil” е син, Tukultī- моя надежда, а Ехара е името на бащата. 

В Именника името Ави (син)-Тох (надежда?)-Хол (Ехол).

Друго интересно откритие е рода на този владетел – Дуло. Tiglath-Pileser III е от династията Фуло- дори съвременните историци твърдят че двамата са една и съща личност.

Не и българският номинал- тук ясно се посочва, че родът е Дуло (Фул).

Известно е, че Фул е бил военен узурпатор и син на Adad-nirari III. Още нещо достойно споменаване за нашето доказателство е, че Tukultī-apil-Ešarra или по старобългарски- Авитохол завзема властта през 745 година пр. Христа, чрез гражданска война- убивайки царското семейство- тоест той е пръв от рода Дуло- така е и в нашият документ. Ще спомена също, че той завладява Вавилон, Армения, Сирия, Хитити, Палестина и Израил.

Годината на царуването на Авитохол е - „Дилом Твирем”.

Името на лимму, когато Tukultī-apil-Ešarra завзема властта - Nabii-beI•usur . Не може да се свърже по никой начин с Твирем от именника.

Вавилонците са преселвали в Асирия и прекръствали покорените царе, и там ги назначавали за управители, виночерпци, военоначалници и т.н.

В именникът са използвани истинските имена, а в асирийските документи са отразени официалните- затова и няма съответствие. В името на този лимму или алет откриваме всъщност само имената на Асирийските божества като Небу, Бел и Ассур.

Много по-интересен за нашето изследване е алета при покачването на Ирник. За него се кзва в асирийски епоним:

„По времето на Mannu-ki-Aššur-le"i, управник на Tille” Оттук можеме да направим следният основен извод- прабългарското Дилом е градът Тиле. Календарът от Именника посочва първо града откъдето е произхождал алетът а втората думичка е неговото си име. Не всичките владетели от българския препис имат съответствия на владетели в асирийско-вавилонските източници, затова авторът на настоящата статия не се наема да задълбочава в историята на асирийците. Нека това да оставиме на добросъвестните историци.

Важно е само да дадеме доказателствата на нашата теза:

Дилом – е град Тиле или Гило в дателен падеж (диломееца)

Дохс- е град Докс ( управителят на Tušhan-съществува в ассирийските епоними)

Шегор (Сикор)- Местност в Египет

Теку- Текоа- град в Юдея

Дван – е град Гива или Гиза

Сомор- Самария

Календарът в Именника е Епоним на асирийските алети ( дворцови служители- изтегляни по жребие за да дадат имената си на годините), като първата част от имената са градовете откъдето са дошли или царували.

 

 

 

 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drevnata
Категория: История
Прочетен: 23190
Постинги: 16
Коментари: 20
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031