Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2020 19:53 - Тримата влъхви
Автор: drevnata Категория: История   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Защо на 6 януари католическата църква празнува "Светите 3 царе", а нашата родна - Йордановден?
 Признати ли са дарителите на Исус за свети или напротив- развенчани като магесници и звездобройци?
 Не мога да отговоря с да или не.
 От евангелие на Матей глава 2 узнаваме за мъдреците от изток, които пътуват дълго и опасно за да почетат новороденото бебе Исус със злато, тамян и смирна, следвайки звездата която ги води. И тук историята става странна, защото тогавашният иудейски владетел не знае нищо. Тоест неговите мъдреци не са го предупредили, а и те не знаят много повече освен казаното от пророка, че бъдещият цар на цялата земя ще се роди във Витлеем...
Кои са влъхвите?
Какви са посланията на техните дарове?
Добронамерени ли са или не?
Защо в старите библии са наречени влъхви и магове, а в новите политически коректни преводи особено от английски ги наричат мъдреци или царе?
В повечето от тълкуванията по библейски текстове се предполага, че са халдейски маги и зведобройци. Но в някои от ранните изображения от 4-ти век влъхвите са с тракийски шапки!
Ами имената им (дошли до нас от ведите, а не от библията) са Балтазар, Каспар и Мелхиор. Звучат доста по антично български. Особено Балта и зар. А може да е Балтацар? Балкани, Балта ( град в Русия)доста близко до нашия род. Каспар- Каспийско море.
Мелхиор от малък и ор, ОР, което е било проход на старобългарски. Малък проход?
Дали не са вложили произхода на всеки в името му?
Посланията са също много интересни. Твърди се в апокрифната литература, че Адам бидейки изгонен от рая е взел оттам тъкмо тези три неща - злато, тамян и миро.
Може би тези три неща отразяват човека на земята най- добре. Тялото ни трябва да е чисто и незамърсено като златото, душата ни свята като тамяна, а мирото е смъртта, която очаква всеки един от нас.
Според мен тримата мъдреци са много добронамерени. Те рискуват живота си за да видят Исус и да му предадат даровете, те се радват и възхищават на него и те не се връщат обратно при Ирод да го издадат къде се намира, ами се връщат по друг път посъветвани насън от ангел.
Е нашата църква празнува кръщенето Исусово в Йордан, което явно се е случило в същия ден на гостуването на влъхвите, но тридесет години по- късно.
Чудни са невидимите връзки в библията!
Чудна е цялата книга!



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drevnata
Категория: История
Прочетен: 23425
Постинги: 16
Коментари: 20
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930